Care este cel mai voluminos dintre organele noastre interne, de culoare maroniu-roșiatic și absolut necesar pentru supraviețuirea umană? Ficatul.
Este un veritabil erou, care îndeplinește sarcini multiple și are o uimitoare capacitate de a se regenera. Dintre toate organele noastre, el este singurul care posedă această putere magică de autovindecare și este cea mai bună linie de apărare a noastră împotriva unei serii uimitoare de boli și afecțiuni, de la o simplă oboseală la ciroză.
În Puterile ascunse ale ficatului, pe lângă informațiile necesare pentru a înțelege funcționarea și importanța acestei adevărate uzine a corpului uman, expertul de renume internațional, dr. Perlemuter, ne oferă răspunsuri la întrebări ca:
- De ce prea multe fructe nu sunt benefice pentru ficat și cafeaua este?
- Cum să scăpăm de obiceiul de a ronțăi între mese, fără să ni se facă foame?
- Putem să ne permitem câte un răsfăț culinar, din când în când?
- Cum poți avea grijă de ficatul tău - și mai important, ce se va întâmpla dacă nu ai grijă?
„În China, unde medicina tradițională numește ficatul «generalul armatelor», izvor de curaj, bila produsă de ficatul de urs era și rămâne un remediu pentru viață îndelungată.
În Japonia, samuraii beau o înghițitură înainte de a pleca la luptă ca să și asigure invincibilitatea.
Grecii au transformat ficatul în erou al mitului lui Prometeu. Binefăcător al omenirii, Prometeu le dăruise oamenilor focul — împotriva voinței lui Zeus. Mâniat, Zeus l-a pedepsit pe Prometeu într-un fel mai dureros decât moartea. Cunoscând proprietățile excepționale ale ficatului, Zeus l-a legat pe rebel în lanțuri de o stâncă în Munții Caucaz. În fiecare zi, un vultur venea să-i sfâșie ficatul. Și, în fiecare noapte, acesta se refăcea, adăugând acestui supliciu dimensiunea veșniciei."
(Gabriel Perlemuter)