Cartea lui Ciprian Iftime este prețioasă grație curgerii melodioase a scrisului, a profunzimii și a capacității de analiză psihologică a scriitorului, a tumultului de sentimente și emoții, pe care le surprinde uneori grav, alteori jucăuș, oferindu-i astfel cititorului imaginea călătoriei ca aventură exterioară, dar și interioară. În plus, cele două căi de călătorie spre Sine par să se împletească, să curgă împreună, creând un mediu ambiant interesant pentru cititor și o dinamică robustă a romanului.
Mi-a plăcut această carte, m-a surprins, adesea, mi-a trezit curiozitatea și dorința de a o parcurge mai departe, mi-a trezit visul de a călători în locuri exotice, dar – mai ales – mi-a amintit că cea mai tulburătoare și constantă călătorie a omului este cea către Sine, pe care trebuie să o faci acolo unde ești, în propria ta experiență de viață. Probabil că, dacă viața nu-l va atrage pe alte cărări, Ciprian Iftime va găsi în scris o cale de exprimare a Sinelui său, căci mi se pare că este destinat să se exprime ca scriitor în această viață.
Am rămas cu sentimentul că mă aflu în fața unui scriitor, care pășește decisiv, prin cartea de față, în lumea cuvintelor.
Maria Timuc
„Am simțit că citesc jurnalul unui prieten. De fapt, Ciprian e fiecare dintre noi, un personaj aflat într-o continuă căutare. O carte scrisă cu multă asumare, sinceritate și vulnerabilitate, care ne arată că lumea e a celor curajoși. Că orice călătorie exterioară e, mai presus de orice, o călătorie interioară, de descoperire și auto-cunoaștere. Că lumea nu e despre lume, neapărat, ci despre noi înșine în ea. Paginilor scrise într-o notă obiectivă, aproape gravă, li se alătură notațiile cu implicații afective. Întregul devine o chemare spre tărâmuri necunoscute, pentru a croi drumul spre noi înșine. Un traseu spre maturitate, nuanțat cu povești uneori intime, alteori presărate cu aromele cotidianului prozaic ale vieții reale din Zanzibar – dincolo de turismul în masă și exotismul unei insule din Africa. O incursiune în viața unui lunatic devine astfel o incursiune în viața fiecăruia dintre noi, indiferent de drumurile pe care le străbatem - fie ca simpli privitori, fie ca protagoniști.”
Andreia, HaiHui în doi
Personaje, mărturisiri picante, întâmplări demne de filme și mult umor, împletite cu onestitatea unui (aproape) psiholog. Cu ajutorul acestor unelte și a scriiturii sale vulnerabile, Ciprian Iftime te ia cu el în cea mai importantă călătorie din viața sa. "Zanzibarezul - Jurnalul unui lunatic și alte povestiri sub soare" este o carte pe cât de simplă, pe atât de intimă. Că îți va trezi emoția regăsirii cu sinele, păi asta este ceva la care te înhami încă de la primele pagini. Dar umorul va fi acolo să facă din această călătorie sub Luna plină una de neuitat. În urma anilor petrecuți în lume și prin tonul empatic, Ciprian îți deslușește misterele mult prea neînțelese ale Africii, făcându-te să înțelegi că evoluția, schimbarea, adaptarea și echilibrul nu sunt doar niște cuvinte profunde și întâmplătoare pe o plajă, la un apus de soare roșu african. Din contră, vei afla cum ele pot face ca superficialul să pălească în fața unei vieți mult râvnite.
Sori Țigăeru, HaiCuSori
Îl cunosc pe Ciprian de câțiva ani, am locuit la el în Zanzibar multe săptămâni, ba chiar luni, care legate ar însuma o perioadă măricică, iar unele dintre poveștile din carte îmi sunt familiare; cu toate astea, lectura cărții lui a fost nouă și fascinantă. Am găsit în carte două povești care se împletesc, a lui personală, brutal de onestă, dură pe alocuri, dar foarte curajoasă și asumată, și o alta mult mai blândă, mai dulce, a insulei pe care și eu o iubesc teribil. M-am uitat în cartea lui ca într-un caleidoscop colorat, viu, magnetic, în care imaginile se formează și se deformează în timp ce o parcurgi, alcătuind și realcătuind încontinuu noi perspective și nuanțe, noi adâncimi și fațete.
Petronela Rotar, scriitoare și psiholog
Cartea aceasta este ca un segment dintr-un puzzle prezentat exact așa cum sunt amintirile în relatarea experienței noastre de viață, uneori cu piese scâlciate, adesea cu piese lipsă, cu unele imagini extrem de vii și de fascinante, care ne prezintă imaginile clar de la o primă vedere și cu unele colțuri în care un amalgam dens de culori cere puțin mai multă atenție. Avem în fața ochilor o imagine desfășurată a unei secvențe din viața unui călător prin lume și prin propriul suflet. O călătorie făcută cu autenticitate, asumare și vulnerabilitate, în care nimic nu este estompat sau ascuns, permițându-ne să înțelegem cât de multă forță și curaj există în imperfecțiune și vulnerabilitate.
Sandra O'Connor, psiholog si autor