EXTRASE DIN AFIRMAȚIILE LUI
VALERIU POPA
- « Este mai ușor să acuzi pe alții de boala ta decât să recunoști onest că ești vinovatul principal ;
- Omul este frugivor, nu carnivor ; intestinele sale (lungi de 14-15 metri) nu sunt făcute pentru consumul de carne ;
- Prevenirea bolii începe cel mai târziu în ziua concepției ;
- Înțelegeți și acceptați ceea ce sunteți pregătiți să înțelegeți și să acceptați ;
- Omul ar trebui să depună cel puțin atâta străduință pentru a-și simplifica viața cât a pus pentru a și-o complica ;
- Învingători sunt numai aceia care reușesc să învingă biologicul negativ prin rațiunea pozitivă ;
- Nimic nu vine din afară atunci când ești pregătit, ci tot răul care dezechilibrează pornește din interiorul nostru și în special de la necunoaștere ;
- Vor câștiga această partidă, autovindecarea, toți cei care vor recunoaște că sunt vinovați, au încredere în ei înșiși și încep lupta asemeni unui individ aflat în pericol de înec, ale cărui rezerve lăuntrice sunt atât de puternice încât cei care ar încerca să-l salveze fără să-și ia măsuri de precauție, pot fi chiar ei în pericol de a se îneca ; toți au șanse, dar câștigă partida 10-15 % din cei care încep auto-vindecarea ;
- Când nu are săracul, răbdarea e leacul ;
- Nu e lege să te lege de cine nu te înțelege. »
La acestea aș adăuga și un gând propriu (Carmen): eu știu că nu poți face bine nici un lucru dacă nu te gândești la el, de la dragoste și până la somn, toate iți cer dăruire totală.
POSTUL
În practica actuală există o abordare graduală a noțiunii de post.
Cel mai larg răspândit și acceptat este postul religios, pentru noi postul creștinesc. Practicat de mii de ani, transmis din generație în generație, el a devenit un element firesc din viața creștinului practicant.
Motivat sentimental și religios de exemplul lui Iisus Cristos și de evenimentele legendare din viața bisericii creștine, postul este ținut în diferite perioade ale anului, având durate și grade de severitate diferite în funcție de evenimentul la care face referință. Încărcătura sentimentală și mesajul spiritual al acestor evenimente dau putere și voință credincioșilor să țină aceste posturi. De asemenea, este o perioadă de penitență și purificare liber asumată în speranța ispășirii unor păcate sau dobândirii unei elevări spirituale.
O altă abordare a postului este cea științifică, ce studiază corpul uman utilizând tehnologie de ultimă oră din domeniul electronicii, fizicii, chimiei ș.a.m.d. El este practicat în clinici specializate, renumite fiind cele din Austria, Germania, Rusia, Franța, Statele Unite. Pacienții sunt asistați de medici cu experiență în domeniu, programul este riguros, postul fiind asociat și cu alte terapii naturiste menite să detoxifice organismul, să-i refacă echilibrul pierdut printr-un mod de viață dezordonat, care încalcă cu regularitate legile naturii.
Evoluția pacienților este monitorizată în permanență, prelucrarea științifică a datelor demonstrând eficiența de netăgăduit a acestor proceduri. Periodic, aceste studii sunt prezentate public, existând deja o literatură științifică bogată ce oferă numeroase dovezi materiale, confirmare a eficienței postului practicat în mod științific.
Singurul inconvenient al acestor clinici ultramoderne, dotate cu tot confortul și personal medical de înaltă specializare este costul ridicat al unui tratament ce poate dura între 14 și 50-60 de zile, necesitând internarea pacienților în clinică.
În acest context, Valeriu Popa a apărut ca un liant între știință și religie, folosind argumentele științifice în favoare postului și motivația spirituală, generatoare a unor forțe nebănuite în om.
De asemenea, a dăruit din cunoștințele și experiența sa în mod dezinteresat material, oferindu-le astfel o șansă și celor săraci, fără bani, care nu-și puteau permite un tratament costisitor. Un alt element care individualiza calitățile acestui om era puternica încredere ce o insufla pacienților în eficiența tratamentelor naturiste, a postului, speranța vindecării, dându-le puteri nebănuite, încredere în ei înșiși și în Dumnezeu.
Ceea ce recomanda pacienților practica el însuși. Ținea periodic posturi în care nu mânca nimic timp de 2-3 sau 4 săptămâni. A ținut odată 52 de zile de post fără mâncare, experiență din care a învățat o mare parte din recomandările pe care le făcea când indica cuiva postul «negru». Fiind el însuși un practicant, convins cu toată ființa de eficacitatea procedurilor naturiste, avea o forță magică asupra pacienților, insuflându-le curaj, voință, speranță.
Oameni ajunși în pragul disperării, bolnavi irecuperabili pe cale medicală, fără speranță de viață, veneau aproape zilnic la dânsul. De fiecare dată asistai la așa zise minuni, care se petreceau discret, fiind însă evidente prin schimbarea petrecută în sufletele celor care îl căutau. Din oameni înfrânți de viață, fără speranțe, fără viitor, după ce stăteau de vorbă cu Valeriu Popa zece minute, o oră, două, cât era nevoie, o transformare extraordinară se petrecea cu ei. Deveneau luminoși la chip, cu ochii vii, plini de speranță. Plecau fericiți, deciși să lupte pentru viață, să-și recapete sănătatea. Marele lor câștig era faptul că acum știau de ce sunt bolnavi și ce trebuie să facă pentru a trăi. El îi convingea că mai au o autoșansă. Cum? E un mister pe care l-a luat cu dânsul «dincolo».
Dintre formele de post practicate cu diferite ocazii, cu rezultatele cele mai spectaculoase, dar și cel mai dificil de realizat, este postul așa zis «negru». El poate fi ținut începând cu o zi, două, trei și ajungând până la 40-50-70-100 de zile, perioadă în care practicantul nu mănâncă nimic, bea doar apă. Există proceduri în care nici măcar apă nu se bea, fiind de departe cea mai severă formă de dezintoxicare prin post.
Odată însușite corect și aplicate ca atare, diferitele forme de post «negru» sunt un instrument redutabil, utilizat pentru redobândirea și păstrarea sănătății.
Pentru a ține corect un post este absolut necesară o pregătire psihică temeinică și însușirea corectă a informațiilor privitoare la etapele și procedurile ce trebuie urmate pe durata postului și imediat după. Dacă ar fi să luăm în considerare stilul de viață contemporan, mai ales al orășenilor, este limpede că acesta reprezintă o agresiune de o intensitate nemaiîntâlnită până în prezent de ființa umană. Corpul uman, psihicul omului nu au fost proiectate pentru un asemenea mod de viață. Ca atare, locuitorii orașelor devin tot mai bolnavi, nervoși, apar noi forme de maladii a căror cauză și modalitate de vindecare sunt necunoscute. Omul este supus unui tir stresic conjugat, simultan, ce depășește adesea capacitatea lui de adaptare. Unele forme de stres sunt vizibile, le știm, de altele nici măcar nu suntem conștienți.
Pe primul loc se pare că este nesiguranța locului de muncă, imposibilitatea unui mare număr de oameni de a-și asigura veniturile necesare, măcar pentru plățile facturilor lunare, cheltuieli ce cresc pe durata unui an mai repede decât majorările de salarii. Nici nu se mai pune în discuție posibilitatea unor cheltuieli suplimentare, firești pentru un trai decent, îmbrăcăminte, alimente, care cel mai adesea se reduc la strictul necesar supraviețuirii. Cel puțin asta este situația la mine în țară.
Stresul informațional este un alt factor cauzator de îmbolnăviri. Evoluția rapidă a noilor tehnologii determină apariția pe piață într-un ritm tot mai accelerat de noi produse, servicii, utilități. Acest ritm este mult mai rapid față de capacitatea mentală și emoțională de asimilare a lor de către consumatori. În plus, stresul cauzat de menținerea vie în mod artificial a dorinței, fără a putea fi satisfăcută, creează o nevoie disperată de bani. Mă refer la bombardamentul emoțional cauzat de miile de reclame audio-video care aplică consecvent tehnici de manipulare subliminală prin care voința noastră se supune intereselor mercantile ale diferiților producători, și nu propriului interes de sănătate mentală și fizică. Pe lângă stresul generat de faptul că nu avem banii necesari îndeplinirii acestor dorințe induse, de cele mai multe ori consumul lor este la rândul lui cauzator de boală.
O mare parte din alimentele oferite spre consum au o serie de chimicale dovedite științific ca fiind cauzatoare de cancer, în timp. O serie de produse electrocasnice au prin construcția lor efecte perturbatoare asupra sănătății. Cercetări susținute, făcute în Europa Occidentală, Statele Unite ale Americii și Japonia, au demonstrat că o parte din noile instrumente de comunicație afectează într-o anume măsură sănătatea utilizatorilor, datorită radiațiilor la care îi expun. Densitatea mare de stații puternice de emisie-recepție, modulate pe diferite lungimi de undă, penetrează câmpul bioenergetic și îi afectează echilibrul delicat.
În aceste condiții de viață, postul devine un instrument prețios în lupta pentru asigurarea unei sănătăți relative, condiție esențială a aspirației la o existență decentă. Atunci când nu ești forțat de o situație limită, postul cu apă distilată, metoda lui Valeriu Popa, este bine să fie abordat gradual, începând cu o zi de post, după ce în prealabil ți-ai însușit elementele teoretice ale metodei. El se poate începe cu trei zile, apoi cu 7, 14 sau 21 de zile de post. Foarte rar e indicat postul de 28 de zile sau mai mult. Celor aflați în situații limită, profesorul le spunea franc : «Omule, fizic ești mort, energetic mai ai însă autoșanse. Luptă, fă ce ți-am recomandat și poate scapi. » Dânsul nu garanta viața sau vindecarea nimănui : « Eu nu sunt Dumnezeu. Nu-ți dau eu viață. Nici nu o pot garanta pentru tine. Pot însă să-ți spun ce au făcut alți semeni și contemporani cu tine aflați în situații similare cu a ta, care acum sunt în viață. Au ieșit din prăpastia morții în care se aflau. Dar le atrag mereu atenția: Acum sunteți ieșiți din prăpastie, dar vă aflați pe marginea ei. Aveți grijă să nu greșiți timp de șapte ani, că puteți cădea din nou. Și nu știu dacă vă mai pot ajuta. »
În timpul postului se consumă cel puțin 2 litri de apă distilată pe zi, pe parcursul întregii zile. Se fac două clisme, una dimineața și una seara, de obicei cu ceai de mușețel și ceai de rostopască. O clismă are doi litri de ceai ce se introduc în două reprize pentru a nu forța colonul. Este bine ca pe durata postului să avem activitate fizică și intelectuală moderate, să evităm statul în pat peste limita firească necesară somnului. Feriți-vă de situații conflictuale, de certuri, evitați discuțiile contradictorii, neplăcute.
Înainte de începerea postului, dacă sunteți supărați pe cineva, împăcați-vă, iertați-i pe toți care v-au necăjit, altfel postul își pierde foarte mult din eficiență. Vă poate face chiar rău. Nu postiți în scopuri revendicative, protestatare, căci vibrațiile negative cu care vă înconjurați în asemenea situații vă afectează sănătatea.
Pe durata postului, limba se raclează cu coada de la o lingură de lemn, de două-trei ori pe zi, de fiecare dată când limba devine încărcată.
La fel de importantă ca postul în sine, dar prezentând riscuri mari pentru sănătate dacă este făcută incorect, este revenirea din post.
De obicei, Valeriu Popa recomanda 7 zile de revenire, dieta folosită având indicații stricte de consum. Alimentele recomandate și modul de preparare erau adesea diferite în funcție de caz. În perioada de revenire se consumau în continuare 1-1,5 litri de apă distilată, la care se adăugau în prima zi zeama de la o lingură de orez fiartă în jumătate de litru de apă distilată, a doua zi zeama de la două linguri de orez fierte în apa distilată, a treia zi zeama de la trei linguri de orez fierte. În a patra zi se fierbeau trei linguri de orez și una de arpacaș într-un litru de apă distilată. Se bea zeama și se consumau două-trei linguri de fiertură. Toate acestea nu se consumă odată, ci treptat, pe parcursul unei zile. În a cincea zi se fierb patru linguri de orez și două de arpacaș într-un litru de apă distilată. Se consumă zeama și jumătate din fiertură. În a șasea zi se fierb patru linguri de orez cu trei linguri de arpacaș. Se bea zeama și se consumă fiertura. Atenție, fiertura se consumă treptat, pe parcursul întregii zile și bine mestecată. În a șaptea zi se fierb cinci linguri de orez și patru de arpacaș, se bea zeama și se consumă fiertura.
După revenire, pacienții se întorceau la control, Valeriu Popa îi prindea de încheietura mâinii câteva clipe, după care le recomanda unul din regimurile sale, cel de care avea nevoie pacientul la momentul respectiv.
Nemaifiind dânsul, rămâne ca cei interesați, pe proprie răspundere, să descopere ce alimente sunt compatibile cu ei, în ce cantități și sub ce forme de combinații. În sprijin vin noile tipuri de analize ce se pot face și care îți arată toleranța și intoleranța la alimente. Dânsul ne-a demonstrat, prin fapte repetate, că alimentația naturală, alcătuită în proporție de 80% din crudități, cu foarte puțină carne sau chiar deloc, este un izvor de sănătate. Anumite secrete despre felul cum trebuie folosită, rămâne să le descoperim fiecare dintre noi, dacă ne preocupăm cu seriozitate.
Fragment din cartea „De vorba cu Valeriu Popa - despre sanatate si viata” Autor - Ovidiu Harbada